Подијељена противпожарна опрема представницима десет мјесних заједница из Рудог

У оквиру друге фазе пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“  и у циљу имплементације Оперативног плана имплементације Визије развоја мјесних заједница у општини Рудо за период 2023–2025. године, УНДП је подржао пројекат кроз који су  представницима десет мјесних заједница са подручја општине Рудо, уручени противпожарни апарати и напртњаче намјењени за почетно гашење пожара.

Начелник штаба за ванредне ситуације општине Рудо Марко Пјевчевић истакао је важност овог пројекта у смислу обезбјеђења противпожарне опреме, као и процес едукације чланова Савјета мјесних заједница које имају кључну улогу у посредовању између својих становника и локалне управе.

452863714_361993813612853_749841455168013900_n

Том приликом, представници ватрогасно спасилачке јединице Рудо одржали су предавање и обуку за чланове Савјета мјесних заједница о поступању у ванредним ситуацијама, правилном употребом апарата за гашење пожара и примјеном напртњача које су првенствено намјењене за локализовање и гашење малих шумских пожара.

Ово је једна  у низу обука које се реализују у склопу имплементације плана.

MZ Strgacina

У склопу ове финансијске подршке извршене су мање реконструкције у мјесним заједницама у Рудом које су обухватале кречење, замјену столарије и друге мање радове. Набављене су огласне табле за све мјесне заједнице, као и спортска опрема.

У наредном периоду биће реализоване активности као што су спортски туринири у мјесним заједницама, састанци са представницима институција, подјела опреме и обука.

Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ усмјерен је на оснаживање мјесних заједница како би повећале одзив грађана, њихову партиципацију, као и социјалну инклузију у процесима локалног развоја.

Пројекат финансирају Владе Швајцарске и Шведске, а спроводи га Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у партнерству са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске, Федералним министарством правде, те са савезима општина и градова.